Кактуси18 юли 2008

Ехинокактус - Echinocactus

Създадено от gradinar
петък 18 юли 2008 - 11:00:47

503SP_Echinocactus_knippellianus_810top.jpg bwy1219193088a.jpg echinocactusSB111-2007FL.jpg Echinocactus_och_Ferocactus.JPG Echinocactus_setispinus_mostruosus_810.jpg Ecpu_ag_flr1.JPG Gym1.jpg IMG_3512.jpg opt1219192927w.jpg Parodia_warasii.jpg

echinocereus4.jpgРода е описан за първи път през 1827 г. от Heinrich Friederich Link и Friederich Christoph Otto. Наименованието произхожда от латинската дума "echinatus" - бодлив и идва от времето, когато повечето обли кактуси са се отнасяли към рода Ехинокактус, а тези с цилиндрична форма на стъблата - към рода Цереус или Ехиносереус.

Рода включва около десет вида, измежду най-големите от известните обли и цилиндрични кактуси. Близки родственици са с Ферокактусите. Стъблата са ярко зелени, гладки и бляскави, в природата достигат 3 метра на височина и до 1,5 метра в диаметър. Ребрата са много на брой, прави, силно въоръжени. Големите ареоли на върха почти се сливат по между си и образуват плътно, вълнисто покритие. Бодлите не са многобройни, цвета им е кехлибарено-жълт, дебели са, с дължина 2-7 см., в болшинството от видовете са много здрави и твърди, с шиловидна форма. В природата цъфтят само старите растения, в домашни условия по принцип Ехинокактусите не зацъфтяват. Цветовете са жълти или тъмно розови, с формата на корона, не големи, с диаметър 2-5 см., имат тесни, копиевидни венчелистчета, разполагат се в кръг около върха на стъблото. В природата се опрашват от насекоми или малки птици. Цветната тръбичка е къса, ресничеста, покрита с люспи. Плодовете са сухи, разтрошават се.
Популярни видове са: Е. viereckii, Е. amoenus, Е. enneacanthus, Е. acifer, Е. engelmanii.


Коментари Виж ощесъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 842
Прочетено: 7588 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen