Луковични и грудкови16 юли 2008

Лилава детелина - Oxalis rubra

Създадено от gradinar
сряда 16 юли 2008 - 12:08:41

conv0070.jpg Oxviol.jpg oxalis_articulata_1.jpg

oxarub_1.jpgИма годишни и многогодишни видове. Листата са разделени на от три до десет или повече кръгли, сърцевидни или копиевидни листенца под формата на венче, като всички листенца са равни по големина. Повечето видове имат по три листенца; при тези видове формата на листенцата е много близка до тази на някои детелини, въпреки, че листенцата при детелината не са подредени във венче и не са еднакви по форма - две от тях са по-малки, а третото - по-голямо и разположено в центъра. Ъгълът на разположение на листенцата при някои видове зависи от количеството светлина.

Цветовете се състоят от пет венчелистчета, обикновени свързани в основата, и десет тичинки; цветовете на венчелистчетата биват бели, розови, червени или жълти. Плодовете представляват малки капсули, съдържащи няколко семенца. Корените често са грудки, но някои видове се размножават вегетативно чрез образуването на вторични луковички, от които при отделяне пораства ново растение.
Коментари Виж ощесъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 1085
Прочетено: 7661 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen