Луковични и грудкови16 юли 2008

Лилава детелина - Oxalis rubra

Създадено от gradinar
сряда 16 юли 2008 - 12:08:41

conv0070.jpg Oxviol.jpg oxalis_articulata_1.jpg

oxarub_1.jpgИма годишни и многогодишни видове. Листата са разделени на от три до десет или повече кръгли, сърцевидни или копиевидни листенца под формата на венче, като всички листенца са равни по големина. Повечето видове имат по три листенца; при тези видове формата на листенцата е много близка до тази на някои детелини, въпреки, че листенцата при детелината не са подредени във венче и не са еднакви по форма - две от тях са по-малки, а третото - по-голямо и разположено в центъра. Ъгълът на разположение на листенцата при някои видове зависи от количеството светлина.

Цветовете се състоят от пет венчелистчета, обикновени свързани в основата, и десет тичинки; цветовете на венчелистчетата биват бели, розови, червени или жълти. Плодовете представляват малки капсули, съдържащи няколко семенца. Корените често са грудки, но някои видове се размножават вегетативно чрез образуването на вторични луковички, от които при отделяне пораства ново растение.


Лилавата детелина обича прохладен въздух и влажна почва докато расте. Подходяща почвена смес за растението се получава от 2 части мъх, 1 част глинеста почва и 1 част пясък. Непряката слънчева светлина е най-подходяща, но расте и при по-слаба светлина. Торете седмично с подходяща тор. Каквито и грижи да полагате, растението понякога може да изглежда болно и някои от листата му да падат. Когато това се случи, това означава, че растението е "изморено", оставете го да си почине известно време. Детелините са луковични растения и имат нужда от покой от време на време.

Ограничете поливането. Като при всички луковични растения, оставете листата да изсъхнат сами. Не махайте листата преди да са станали напълно кафяви. Оставете луковиците да почиват от 3 до 4 седмици, след което полейте и наторете. В много случаи при отглеждане в стая този период на покой се повтаря 2-3 пъти годишно.


Среща се по целия свят, с изключение на полярните области; особено често се среща в Бразилия, Мексико и Южна Америка.
Размножават се чрез делене на луковиците. Изчакайте до края на периода на покой. След това ги извадете от саксията и премахнете малките странични луковици. Засадете ги наново в пръст, подходяща за детелини, точно под повърхността на пръстта и полейте добре.
КоментариLAN_NEWS_24  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 1220
Прочетено: 7662 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen