Многогодишни тревисти растения01 август 2008

Здравец - Geranium

Създадено от gradinar
петък 01 август 2008 - 10:45:54

Geranium-endressi.jpg geranium.jpg Geranium02.jpg geraniumAnnFolkard.jpg GeraniumStOla.jpg

geranium.jpgЗдравец (Geranium) е род растения, състоящ се от 422 вида едногодишни, двугодишни и целогодишни растения, които виреят в умерения пояс и в планините на тропиците, но най-вече в източното Средиземноморие.

По-известните видове култивиран здравец са:


geraniumpalustre.jpgБлатният здравец (Geranium palustre) е многогодишно растение от рода Здравец. Расте в Европа и Азия. В България е защитен вид. Достига на височина между 30 и 70 см. Расте предимно в блатисти места и мочурливи ливади, край горски пътища. Цъфти през юни и юли с пурпурни цветове. Семената му узряват през август. Надземните му части се използват при колики, дезинтерия, ревматизъм, подагра.


Бохемският здравец (Geranium bohemicum) е вид едногодишно растение от рода Здравец. Включено е в Червената книга на България като рядък вид. Расте по влажни тревисти места в горския пояс. Цъфти през юни и юли.

geranium_lucidum0.jpg
Блестящият здравец (Geranium lucidum) е вид от рода Здравец. Има кръгли, изрязани, гладки листа. Цъфти с розови цветове от юни до септември. На височина не надвишава 40 см. Расте по планински поляни и скалисти места.geranium_e17.jpgОбикновеният здравец (Geranium macrorrhizum) е многогодишно растение от рода Здравец. Цъфти през юни и юли с розови до карминеночервени цветове. Често цъфти повторно в началото на есента. Листата са едри, дълбоко нарязани, леко лепкави при допир. През есента обикновено добиват жълтеникав или керемиденочервен оттенък. Има дълги, дебели корени, които се разклоняват над повърхността на почвата. Расте на полусенчести до слънчеви места. Трябва да се пази от директните слънчеви лъчи.

Листата са разделени на три, дълбоко нарязани, а цъфти в бели, розови, сини, бледоморави, и червени багри, венчелистчетата са с ярко изразени жилки.

Вирее на слънце или сянка в зависимост от сорта. До май месец може да го отглеждате на закрито, но лятото задължително го изнесете навън. Зимува при температура от около 8 С.

Лятно време поливайте обилно и торете всяка седмица. Най-подходящо време за присаждане е март. Необходима е почва с добри дренажни свойства.

То е издръжливо многогодишно растение, което се отглежда като почвопокривно в бордюри, селски градини с дървета и алпинеуми, пред и задблокови пространства, а също така и в сандъчета на терасите. Някои сортове образуват туфи, които “задушават” плевелите, а цветовете и листата на други са пъстри и особено ефектни на слънце.

Макар и в голямо разнообразие от видове и сортове, малко са растенията, които да са толкова леснорастящи и издръжливи на сушата. Много видове губят листата си през зимата, но има и видове, които целогодишно покриват почвата.

Размножаване: Размножаването става август – чрез резници. Важно е мястото на разреза да е добре изсъхнало преди да се засади. Възможно е засаждане през януари чрез семена, както и чрез разделяне на туфи есенно или пролетно време.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 10210
Прочетено: 16062 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen