Луковични и грудкови23 юли 2008

Ацидантера (Звездна гладиола) - Acidanthera

Създадено от gradinar
сряда 23 юли 2008 - 13:00:33

20040809_full.jpg acidanthera.jpg acidanthera040912.jpg opt1193788406w.JPG

acidanthera_murielae.jpgРодината на Ацидантерата, известна още и като звездна или абисинска гладиола е Етиопия. Познати са видовете Acidanthera bicolor и нейната разновидност Murielae.


Ацидантерата е ароматно цъфтящо, подходящо за зимна градина луковично растение.
Листата са мечовидни, прихлупващи се в началото. Цветовете са върху дълъг листовиден стрък. Те му са звездовидни, бели или лилави с отличително шоколадово-кафяво петно по средата.
Луковиците се садят през пролетта в две трети глинеста почва и една трета пръст и обилно количество пясък. Малките луковици се отделят и посаждат самостоятелно.
Подобно на всички луковични растения, звездната гладиола се полива оскъдно. А след като изсъхнат листата повече не се полива, пръстта се държи суха по време на зимата и на хладно, докато стане време луковиците да се присадят. Тогава постепенно поливането се увеличава.


Абисинската гладиола се нуждае от слънчево място и иска непрекъснато свеж въздух. Оптималната температура за отглеждане през лятото е 20 с, а през зимата, тя е -10 С.
За най-добър ефект посадете на групи. През лятото се отглеждат навън. Прибират се в зимна градина преди замръзване. Цъфтят по време на късната есен (септември – ноември).


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 6013
Прочетено: 10173 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen