Луковични и грудкови16 юли 2008

Фритилария - Fritillaria

Създадено от gradinar
сряда 16 юли 2008 - 12:39:36

048.jpg 2565666440055774306wHTSJb_fs.jpg fritillaria-imperialis.jpg fritillaria-lanceolata.jpg Fritillaria-meleagris-blomst.JPG Fritillaria_nigra__ssp__boissieri.jpg galerie-membre,fleur-fritillaire,fritillaire-imperiale.jpg Snake_s-Head-Fritillaria.jpg

fritillaria_meleagris.jpgЦветове, които изглеждат като обърнати нетсантиметрови чаши за зарчета (лат. fritillus — чаша за зарчета) на бели и червени петна или бели с нежнозелсни жилки. Ведриците са доста особени пролетни цветя. Растенията достигат 15 до 40см височина и развиват тесни, леко увиснали листа и клюмнали цветове. Препоръчва се културата в балконско сандъче да бъде едногодишна, тъй като ведриците се развиват отлично за продължително време само в градината.
В естествено състояние расте в тревисти райони. Родът (има около 100 представители) е разпространен на територията на Полша, Словакия, Франция, Англия, Кавказ.
Стеблото достига 50 см. до 1 м. височина. Листата на растението са тесни, трудно се различават в тревата, но цветовете са красиви, едри камбанки, в бяло, жълто, розово, зелено, пурпурно, изпъстрени. Цветето цъфти в средата на пролетта.

Отглежда се като многогодишно растение.

Най - популярни са F. acmopetala, F.bithynica , F.imperialis, F.meleagris.


Лесно за гледане растение. Полива се често през периода на растеж. Не бива да се преполива, за да не загниват луковиците.
Тори се в началото на растежа.
Цветовете се почистват веднага след като изсъхнат, за да не се разпилеят семената.
Подобно на останалите луковични, изсъхналите листа не бива да се отстраняват, защото именно те осигуряват на луковиците хранителни вещества за следващия цъфтеж.
Вирее най - добре в глинеста, добре отцеждаща се, но винаги влажна почва, на слънце или полу - сянка. Фритиларията не обича да бъде местена от едно място на друго.
Чрез семена и разделяне. Семената се сеят пролет или есен в градинска пръст, премесена с пясък.
Малките луковици се засаждат през есента на разстояние 15 см. и дълбочина 10 - 12 см.
Презимуване: Сандъчетата със засадени растения се поставят на немразовито и тъмно място. Да не се допуска изсушаване на почвата. След поннкване се изнасят на светло. Втора година неуспешно.
Поливане, торене: До поникването в сандъчетата със засадени растения се поддържа лека влага. След това се поливат редовно, но не се допуска задържане на вода. Наторяват се веднъж. След като прецъфтят, растенията се пренасят в градината заедно с кореновите туфи и се наторяват още веднъж.
Други грижи: Прецъфтелите цветове се изрязват.
Вредители, болести: Когато има задържане на вода, луковиците загниват


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 11193
Прочетено: 10850 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen