Луковични и грудкови16 юли 2008

Минзухар - Crocus balcanensis

Създадено от gradinar
сряда 16 юли 2008 - 12:14:46

crocus-1.jpg Crocus_3_2003_DSCN0140.JPG crocus_470x365.jpg Crocus_balcanensis.jpg Crocus_vernus_yellow.jpg

minzuhar.jpgМинзухар (Crocus) е
род многогодишни цветя от семейство Перуникови (Iridaceae). Разпространени са от Източното Средиземноморие до Централна Азия. Стъблото е отчасти скрито под земята и по време на цъфтежа има няколко остри, зелени листчета. Има видове с жълти и такива със светлосини или виолетови цветове. Има разновидности със сини, виолетови и оранжеви багри. Някои от видовете са с пролетен, а други - с есенен цъфтеж.

Стъблото е отчасти скрито под земята и по време на цъфтежа има няколко остри, зелени листчета. Цъфти жълто – в по-топлите места през март, а по по-високите и през април. Има разновидности със сини, виолетови и оранжеви багри.


Има около 40 вида минзухари повечето от които са култивирани. У нас се срещат девет вида, като различните видове имат различни предпочитания към условията на средата.

Предпочита дълбока, но песъчлива и влажна почва, на открито и сенчесто място.

Този местен вид се среща из ливадите и каменистите поляни по цялата страна. Използва се за групови скални зацветявания.
Размножава се чрез луковици и семена. Луковиците се изваждат през юли, почистват се и се засаждат в началото на септември на дълбочина 6-8 см и разстояние 7-8 см. Семената се засяват рано напролет в лека и пропусклива почва.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 20617
Прочетено: 10789 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen