Орхидеи и Бромелиеви19 декември 2013

Дендробиум (Орхидея Дендробиум) - Dendrobium

Създадено от gradinar
четвъртък 19 декември 2013 - 14:59:35
Dendrobium.jpg Dendrobium1.jpg Dendrobium2.jpg Dendrobium3.jpg

dendrobium.jpg
Дендробиум са едни от най-красивите и често срещани орхидей. При нея има голямо разнообразие на цветове. Те са странични - едноцветни или многоцветни. Тези орхидей са лесни за отглеждане, но въпреки това спазвайте по-долу описаните правила. Дендробиум е от семейство Салепови.

Отглеждане на Дендробиум:
Място:
На Дендробиума и е необходимо хладно място без пряко попадение на слънчеви лъчи. Мястото трябва да е много светло. За предпочитане южно насочване. При необходимост можете да използвате изкуствено осветление. По време на съзряването на булбите е необходимо максимална осветеност. Не слагайте Дендробиума на сенчесто място. Това направо ще я убие.


Влажност:
Дендробиума се чуства най-добре при висока влажност на въздуха. При липса на такава е нужно пулверизиране на 15-20 дни.

Температура:
Внимайте. Дендробиума трябва да се държи при температура над 10 градуса. В противен случай растението може да загине. По време на покоя поставете орхидеята при температура 10-15 градуса. През останалото време поддържайте температура 12-17 градуса (неотопляемо помещение).

Поливане:
Това е едно от най-критичните места при отглеждане на орхидея Дендробиум.
По време на листния разтеж поливайте обилно. През ессенно-зимния сезон го намалете до нормално. Да не забравите да пулверизирате при ниска влажност. Правете го с филтрирана вода. При наличие пъпки сведете поливането до минимум и пулверизирайте. Когато цъфне намалете поливането. В края на януари началото на февруари започнете нормално поливане по два пъти на седмица до края на октомври.

Почва:
Използвайте средно едра смес и средни и малки размери саксии.

Торене:
Торенето се извършва само през активния период (не когато цъфти). Торете при всяко поливане или през едно поливане. Използвайте съотношение на торта 10-10-10 или 12-12-12. При торене трябва да се ползва два пъти по-слаб от описаното на опаковката. Не торете през зимата.

Пресаждане:
Както при други орхидей Дендробиума се пресажда на 2 до 3 години. Задължително се пресажда в едра смес с място за две годишно растение. Използвайте средни или малки саксии.

Размножаване:
Ако изкате да я размножите го направете след цъфтежа. Начина е чрез разделяне на малките издънки. Друг начин за размножаване е чрез делене на булбите. Вкореняването на резник обаче е доста по-лесно.

Съвети на градинаря:
1. Не поливайте когато орхидеята е в покой (от ноември до февруари)
2. Пазете я от преки слънчеви лъчи. Те съсипват Дендробиума.
3. При торене ползвайте два пъти по-слаб от предписания на опаковката.
4. При ниска влажност пулверизирайте.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 4337
Прочетено: 19894 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen