Луковични и грудкови11 юли 2008

Зефирантес - Zephyranthes

Създадено от gradinar
петък 11 юли 2008 - 16:37:17
2793164912_fd56d9c0e0_b.jpg Hipp_vittatum2.jpg Picture_017.jpg PinkRainlillies.jpg starr_021019_0004_zephyranthes_citrina.jpg Z070603_1242.jpg Zephyranthes_rosea.jpg

zephyranthes.jpg
Принадлежи към сем.Кокичеви (Amaryllidaceae). Родината му е Южна Америка. Цветовете му приличат досущ като тези на минзухара - в бяло, жълто или червено.

Семейство (род): Амарилисови (Amaryllidaceae)
Вид: Стайно Цъфтящо Многогодишно
Изложение: Слънце
Min t°: 5-10 Max t°: 30
Поливане: Умерена нужда от вода

Към рода Зефирантес се отнасят около 40 вида луковични растения, произхождащи от тропичните области на Централна и Южна Америка и Карибите. Името си са получили от гръцката митология – Зефир там е западният вятър, а той именно в родината на тези цветя носи обилните топли дъждове, които ги събуждат за цъфтеж. Това са дребни многогодишни цветя с дълги линейни листа, които увисват от саксията, придавайки й вид на покрита с шапчица. Цветовете са единични, на дълги цветоноси, издържат 4-5 дни, а на тяхно място се появяват нови.

Образува туфи. Подходящо е за цветни лехи и за отглеждане в сандъчета.


Растението е лесно за отглеждане. Обича светлината и затова у дома изберете най - слънчевия прозорец и най - топлата стая, далече от въздушно течение. Оптималната температура на помещението е 15 - 20 градуса.

Захваща се от луковици, които се засаждат рано на пролет. В началото не е необходимо много поливане. Торене се извършва най - рано май месец. Обикновено растението цъфти от юли до октомври. След като прецъфти, поливането трябва да се сведе до минимум, за да се подготви луковицата за презимуване. Можете да я съхраните на хладно и защитено място, при температура 5 - 6 градуса.

Подходящо е за цветни лехи и за отглеждане в сандъчета.

Отглеждане и грижи:

Цъфтеж: Ежегоден.

Светлина:
Ярка. Зефирантесът е способен да понася преки слънчеви лъчи.

Температура:
В периода на активен растеж 18-25 °C. В периода на покой е най-добре да се държи в прохладни помещения при 10-12 °C.

Поливане:
Полива се редовно, като само по време на покой засушаваме и намаляваме поливането, за да избегнем загниване на луковиците.

Влажност:
Влажността на въздуха не е от съществено значение за зефирантесите.

Подхранване:
При активен растеж, един път на  две седмици с минерални торове.

Пресаждане:
Пресажда се всяка година, в края на периода на покой.

Размножаване: Растението се размножава чрез дъщерни луковици и семена, като от семена цъфти едва след три до пет години.


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 10225
Прочетено: 12010 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen