Декоративно-листни10 май 2009

Солейролия (Пампаска трева) - Soleirolia

Създадено от gradinar
неделя 10 май 2009 - 19:26:54

Soleirolia.jpg soleirolia1.jpg soleiroliaZ.jpg Soleirolia_1.jpg Soleirolia_soleirolii002.JPG soleirolia_soleirolii_56d.jpg soleirolia_soleirolii_9e9.jpg

soleirolia_soleirolii_56d.jpgСолейролията  е от семейство Копривови - Urticaceae  Тя произхожда от тропическите гори на о. Майорка, Корсика и Сардиния

Солейролията е растение с множество фини тънки стебълца, обсипани с безброй кръгли зелени листенца. То цъфти на пролет – със сребристо-зеленикави звездовидни цветчета. Разположени са плътно към стеблото в пазвите на листенцата.


Солейролията се отглежда в широки и плитки саксии за да се използва  като зелена покривка за саксии с други растения, които се нуждаят от висока влажност на почвата. Развива се доста бързо.


Солейролията обича проветриво място и през летния сезон може да се изнесе навън.


На пролет растението се подрязва в случай, че е ако е старо. Солейролията се използва и като хидрокултура.

В момента на пазара могат да се намерят две нейни разновидности: Argentea и Aurea.Температура: През зимата от 8 до 18ºС, а лятото – от 16 ÷ 25ºС

Светлина: Развива се най-добре на сянка. Преките слънчеви лъчи прогарят разтението. Северния прозорец е най-доброто място за нея. Добре расте на изкуствена светлина.

Поливане: От пролетта до есента се полива обилно, но между две поливания почвата трябва да се остави да засъхне.

Пръскане: Пръскайте обилно!

Влажност: Нуждае се от висока въздушна влажност!

Торене: През пролетта и  лятото се тори на 2 седмици в подложката, за да не се повредят листата на разтението. Ако го пресаждате ежегодно, може и да не се тори.

Пресаждане: Желателно е да се пресаждате  Солейролията всяка година. Обикновенно това става през пролетта. За съжаление това е трудно да се направи, без да се повреди растението. Поради тази причина може направо да го подмените. Нуждае се от добър дренаж, рехава почва която пропуска въздух. След като бъде пресадено растението не трябва да се полива 2 дни и се държи на прохладно място.

Размножаване: Трябва да заровите по-дълбоко резник във влажна почва и скоро ще имате родоначалник на голяма муфа.


Опасности: Най-големите опасности са двете крайности – или преполиване или засушаване на почвата.


Вредители: Акари.

Информация от Форума


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 2298
Прочетено: 11803 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen