Лиани (увивни), каскадни20 февруари 2009

Лоницера (Орлови нокти, Японски нокът) - Lonicera

Създадено от gradinar
петък 20 февруари 2009 - 12:39:04

lonicera_albiflora.jpg lonicera_aureoreticulata.jpg lonicera_crassifolia.jpg lonicera_halliana.jpg lonicera_hispidula-640W.jpg lonicera_mandarin.jpg Lonicera_tatarica.jpg lonicera_tatarica_zabelli.JPG Lonicera_thibetica.jpg

lonicera_halliana.jpgЛоницерата има много качества - цъфти продължително с многобройни пъстри тръбести цветове. Лесно се отглежда от резници и се чувства прекрасно на полусянка. Излъчва интересен аромат, но има един недостатък - като храст не изглежда добре, затова я оставете да се катери по арки и огради или по дървета и живи плетове.

Стеблата са кухи, покрити с кафява кора. Листата са овални и достигат 4 - 8 см. дължина. Цветовете са уханни, бледо жълти, цилиндрични, с дължина до 5 см. Растението произвежда дребни черни плодчета, в които има от 2 до 12 семенца.

Цъфти от юни до септември в бяло, жълто, червено и лилаво.


Видове:
Lonicera periclymenum
Стъблата на Lonicera periclymenum са дълги до 6 м. Цветовете се появяват от юни до август - дълги, тръбести, червеникаво-пурпурни отвън и кремави отвътре. Каталозите предлагат подобрени сортове - 'Belgica' цъфти през май и юни, a 'Serotina' - от юли до октомври.

Lonicera japonica
Lonicera japonica е по-жизнена и обикновено запазва листата си през зимата, но за съжаление жълтите цветове често са скрити в листата. Изберете сорта 'Aureoreticulata' заради листата с жълти жилки.

Lonicera americana
Lonicera americana е жизнен вид, който е отличен във всяко отношение. Някои книги препоръчват Lonicera brownii (червени цветове, юни-септември) и Lonicera tellmanniana (жълти цветове, юни-юли), но те не са ароматни.

Lonicera caprifolium
Lonicera caprifolium е вид покритосеменни растения от род орлови нокти (Lonicera) на семейство Caprifoliaceae. Разпространен е в естествени условия в Средна и Южна Европа, Мала Азия и района на Кавказ, но се използва и като декоративно растение.
Lonicera caprifolium е листопаден увивен храст, достигащ височина от 5 m. Листата са елиптични, тъмнозелени от горната си страна и сивосинкави отдолу. През юни-юли цъфти с едри и ароматни цветове, от бели до червени на цвят. Плодовете представляват оранжевочервени ягоди, които узряват през август.

Lonicera tatarica
Lonicera tatarica е вид покритосеменни растения от род орлови нокти (Lonicera) на семейство Caprifoliaceae.
Lonicera tatarica представлява изправен храст, висок до 4 m, с продълговато яйцевидни, в основата леко сърцевидни, синкавозелени, а отдолу сивозелени листа. Цветовете са с твърде променлива окраска - от бели до тъмночервени, появяващи се през май-юни. Плодовете узряват през юли-август. Представляват яркочервени ягоди.
Lonicera tatarica произхожда от континенталните части на Източна Европа и Южен Сибир. В България се отглежда като парково растение, което проявява висока сухоустойчивост и студоустойчивост. Понася добре подстригването. Използва се за групови засаждания и живи плетове, за укрепване на брегове на слънчеви изложения.

Lonicera heckrotii - Goldflame Honeysuckle

Lonicera henryi Evergreen Honeysuckle

Lonicera fragrantissima - Winter Honeysuckle

Lonicera nitida Boxleaf Honeysuckle


Отглеждане:

Почва:
Изисква богата почва. Ранна пролет се тори. В края на цъфтежа е добре да се окастри, за по - добра форма.

Местоположение:
Понася сянка и течение. Вирее на слънце или полусянка.

Размножаване:
Чрез отводи или заложете зелени резници в сандъче през лятото.

Съвети:
Подходящ за озеленяване на огради, асми, беседки. Ако не се контролира, растението може да завземе градината като плевел. Плодчетата на храста бързо узряват и лесно могат да бъдат пренесени от птици, след което лесно се захващат. Ето защо трябва грижливо да се обират, още докато са малки (преди да станат черни).

Мнения от форума


Коментарисъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 46912
Прочетено: 30054 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen