Многогодишни тревисти растения25 юли 2008

Градински кукуряк - Hellebore

Създадено от gradinar
петък 25 юли 2008 - 12:31:17

blooming_house_at_pkf.JPG feb-mar-2008-021.jpg Hellebores_Credale_Strain_099.jpg PineKnotHellebores-735174.jpg hellebore.jpg

hellebore.jpgРасте предимно в Централна и Южна Европа – Испания, Португалия, Румъния и Украйна. Силно отровно е, но в малки количества в миналото е служило като приспивателно.Наричан още Коледна роза, градинският кукуряк е многогодишно, ниско растящо растение, със тъмни и гладки листа и 5 снежно бели венчелистчета.

Един от най-популярните и красиви кукуряци е черният кукуряк (Helleborus niger), който расте от Южна Германия до Сърбия. Наречен е така заради цвета на корените си, които се използват в народната медицина. Въпреки че по име е черен, той има много едри снежнобели цветове, от външната страна с лек розов оттенък, който се увеличава с възрастта. За разлика от другите кукуряци, при които цветовете са наведени надолу, неговите са изправени. Листата са плътни, кожести, тъмнозелени, по време на цъфтежа, който е през декември-април, изглеждат великолепно, след което постепенно отмират и се заменят от нови.
Коментари Виж ощесъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 1712
Прочетено: 9922 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen