Луковични и грудкови16 юли 2008

Лале - Tulipa

Създадено от gradinar
сряда 16 юли 2008 - 12:03:31

23_4_2008_1_0_6_tulipa_queen_marvel.jpg 800px-Tulipa.jpg 9701999.jpg Tulipa_and_apricot_Pansies_massed_MOBOT_07.jpg Tulipa_Freeman.jpg Tulipa_humilis_4.JPG tulipa_saxatilis-2large.jpg tulipa_zurel.jpg tulp6-b-3242100.jpg Tulipa_peach.jpg

tulipa-l-monalisa.jpgЛалето (Tulipa)е род цветя, богат на видове и голямо разнообразие от сортове. По своята красота, разнообразие на форми и багри на цветовете лалето заема едно от първите места между луковичните цветя. Цветовете са с широко камбановидна форма, по един на цветоносна дръжка, всевъзможно оцветени с изключение на синьо.

Различните сортове достигат височина от 20 до 70 см и цъфтят от март до май.

Родината на лалетата е Турция. Името са взели от думата тюлбенд, която значи тюрбан, най - вече поради формата на чашката.В Холандия лалетата са пренесени от Персия.
Лалетата са едни от най – лесно отглежданите цветя за градината. Те са многогодишни.

Лалетата могат да бъдат засадени с други многогодишни, храсти, дървета и трева.

Лалетата са обичани във Франция, Дания, Белгия, но Холандия надминава всички. В началото на ХVІІ век страната на лалетата е обхваната от истинска "лалемания". По това време вече са създадени много нови разцветки и форми. Всеки селекционер се стреми да създаде свое, неповторимо лале, а цените на луковиците са баснословни - понякога надминават многократно тежестта си в злато. Дори когато първоначалната еуфория поутихва, изкуството на селекцията продължава да се предава от поколение на поколение.
Коментари Виж ощесъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 1241
Прочетено: 16003 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen