Декоративно-листни21 февруари 2010

Дизиготека - Dizygotheca elegantissima

Създадено от gradinar
неделя 21 февруари 2010 - 21:47:31

Dizygotheca.JPG Dizygotheca1.JPG Dizygotheca2.JPG Dizygotheca3.JPG Dizygotheca4.JPG

Това са изящната дизиготека (Dizygotheca elegantissima) и дизиготеката на Вейтч (Dizygotheca veitchii). Представляват вечнозелени невисоки дървета с ажурни листа. В стая може да достигнат до 150 см. Различават се по листата си. При изящната дизиготека листата са по-разперени, на по-дълги дръжки и листният им ръб е назъбен. При дизиготеката на Вейтч листата са по-компактни и листният им ръб е вълнист. При първия вид медно-червеникавите листа с времето стават тъмнозелени. В стайни условия цъфтят рядко с дребни цветчета, събрани във връхни чадъровидни съцветия. Има създадени и пъстролистни сортове.

В родината си – Австралия и Нова Зеландия, расте в условията на постоянно прохладно лято с редовни дъждове и наситен с морска влага въздух.Както всички представители на Аралиевите и това растение цъфти с дребни и невзрачни цветове, а при нашите условия даже и съвсем не цъфти. Това обаче с пълна сила се компенсира от неоспоримата красота на листата.
Коментари Виж ощесъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 2489
Прочетено: 11032 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen