Декоративно-листни28 юни 2009

Сингониум - Syngonium podophyllum

Създадено от gradinar
неделя 28 юни 2009 - 14:17:59

15-SYNGONIO.jpg LyraEDISServlet.jpg syngonium-podophyllum.jpg syngoniumpodophyllum1.JPG Syngonium_podophyllum_BGBO_ja2.jpg

15-syngonio.jpgНаименованието на рода идва от лат. Syn - обединен, споен и gone - семе-пъпка. Това са 33 вида вечнозелен, и тревисти лиани, разпространени в Централна и Южна Америка. В родината си, в тропическите гори сингониумът расте като лиана, образуваща многобройни въздушни корени. Най-известни видове са S. auritum и S. podophyllum - растения, отглеждани в топли оранжерии, използвани за озеленяване на зимни градини и като непретенциозни стайни растения. У нас често го наричат цветето на щастието, в Америка популяреното му наименование е "AMERICAN EVERGREEN".

Сингониумът е сред най-популярните стайни растения. Неговата родина е Централна Америка - от Мексико до Панама. Също както спатифилиума и дифенбахията, които са от същото семейство обича топлина, влага и защита от преките слънчеви лъчи. Достига до 3 м дължина. Зрялото растение пуска от колената на стъблото въздушни корени. Там се образуват и листата - по едно на всеки възел. Те са доста едри, имат дълга дръжка и стреловидна или сърцевидна гладка петура. В цветарските магазини се продават и холандски хибриди, чиито листа като млади силно розовеят.

ВИДОВЕ:
Syngonium podophyllum – светло зелени листа със сърцевидна форма с дължина 7 – 13 см на дългио дръжки. Листото е разделено на 3 - 11 сегмента, които обикновено са срастнали. Има пъстри разновидности, които се различават по формата и окраската на листата.
Syngonium auritum – тъмно зелени листа и добре развити въздушни корени. Листа е разделен на 3 до 5 сегмента, с по – голям централен сегмент.
Syngonium wendlandii – тъмно зелени, триразделни листа на дълги дръжки. Централният сегмент е дълъг до 10 см , а страничните - до 15 см. Поверхността на листата е бархетна, а централната жилка – сребриста. Много удобно е за опора да се използва труба с мъх, по която сингониума сам се увива и достига височина 1,5 - 1,8 метра. Сингониума може да бъде отглеждан като каскадно растение. Сингониумът е забележителен с това, че формата на листата се променя с възрастта. Листата на младите растения са стреловидни, а по – старите имат листа с ясно отделени дялове, напомнящи звезди с неправилна форма.

Коментари Виж ощесъздай pdf с тази новина  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 3389
Прочетено: 11357 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen