Луковични и грудкови28 юли 2008

Детелина, Оксалис, Киселче - Oxalis

Създадено от gradinar
понеделник 28 юли 2008 - 11:02:32

BelleWood_Oxalis_terracotta.jpg BelleWood_Oxalis_yellow.jpg dsc_8072.jpg Klaverzuring_-(Oxalis-).jpg Oxalis_acetosella-1.jpg Oxalis_pes-caprae_-_yellow_oxalis.jpg

oxalis_alba.jpgТова луковично тревисто растение наподобява детелина, защото на върха на избитите му стъбла се намират листа като нейните - с три или четири дяла.
Сред любителите градинари са известни няколко вида. У нас най-често се среща Oxalis deppei, чиято родина е Мексико. Този вид прилича на едра четирилистна детелина и цъфти в червен цвят. Други популярни видове са: южноафриканският Oxalis bowieana, който цъфти през лятото и пролетта в розово-червени цветове; Oxalis carnosa, от Чили и Перу, който през пролетта дава жълти цветове, и Oxalis regnelli, който произхожда от Южна Америка и цъфти почти целогодишно с бели цветове, приличащи на отрязани отгоре с ножица листа на трилистна детелина.

Различните видове и сортове се различават по формата и цвета на листата. Разпространени са цианови (Кралска детелина), по-светли или тъмнозелени, много едри, средни или дребни и прочие.
Отделните сортове цъфтят по различно време. Така например Oxalis deppei (четирилистна детелина) цъфти през октомври-декември, а Oxalis regnellii (киселица) юли–август.


Представител на сем. Oxalidaceae/Оксалиеви. Оксалисът е луковично тревисто растение. Луковиците се засаждат плитко (на 1 см дълбочина). Възможно е да се поставят и във вода, като се засаждат след като образуват коренчета.
ова, от което най-много се нуждае оксалисът, са силната светлина и топлина. Затова трябва внимателно да изберете най-подходящото място за вашето растение. Благоприятната температура за него е от 5 до 25 градуса. Трябва да се полива редовно, като по време на растежа е добре да поддържате почвата му равномерно влажна, а през останалата част от годината може да допуснете и да бъде по-суха. Според правилото видовете, които цъфтят през зимата, спят през лятото, и обратно. Тези, които цъфтят през цялата година, трябва да се пресаждат ежегодно през лятото и есента, а листата им да се подрязват.


Грижи: Oxalis deppei

Този вид може да се изнесе на открито от средата на май и да стои там преди първите слани през есента. Това означава, че луковиците трябва да се почистят от пръстта и да се съхраняват на сухо и хладно място. От април младите луковици се засаждат в преобладаващо хумусна почва.
Четирилистната детелина се полива обилно с вода, като по време на цъфтежа се тори всяка седмица.

Oxalis regnellii

Този вид оксалис вирее добре на полусянка при достатъчно влага и хладнина. Чувства се добре и в неотоплявана стая или коридор, но не понася течение!
По време на растежа поливайте редовно. През есента извадете луковиците от пръстта и ги съхранявайте на хладно (в мазето). Засадете на пролет.

Общото и за двата вида е, че се развиват добре на светло място и при редовно поливане. През зимата не обичат силно затоплените стаи.
КоментариLAN_NEWS_24  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 9509
Прочетено: 25779 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen