Палми13 май 2011

Кензия - Howeia fosteriana

Създадено от gradinar
петък 13 май 2011 - 09:46:48

Howeia_fosteriana.jpg Howeia_fosteriana3.jpg Howeia_fosteriana4.jpg Howeia_fosteriana1.jpg Howeia_fosteriana2.jpg

Цъфтеж: листно растение
Семейство: Агесасеае (палмови)
Родина: остров Лорд Хоу

Палмата кензия е една от най-обичаните стайни палми от сто години насам. Тя е лесна за отглеждане и едно от най-декоративните листни растения. Животът на кензията може да продължи практически вечно. Тя може да достигне до около 2м височина. Всяка година израства с 15-20см.


Място
Кензията няма нужда от много светлина, справя се добре със сухия стаен въздух и през цялата година може да се държи при нормална стайна температура. Важно е растението да е защитено от пряко слънчево облъчване, защото в противен случай по листата му се появяват ръждиви петна.

Грижи
Растението трябва да се поддържа равномерно мокро, като се избягва събиране на вода. Водата не бива да застоява нито в саксията, нито в чинийката; Да се полива по възможност с престояла филтрирана вода. По-големите растения от време на време да се потапят във вода. От май до август торете растението всяка седмица. През зимните месеци поливайте умерено и спрете торенето. Кензията обича освежаващата дъждовна вода, както и редовното измиване на листата.  измиване на листата. При пресаждане след няколко години използвайте градинска пръст с добавка на глина.

Размножаване
Възможно е размножаване със семена, което трае много дълго.

Съвет на градинаря
За съжаление растението е чувствително към щитовидни въшки, паяковидни акари и листни въшки. Последните могат да се отстранят чрез пръскане с разтвор от спирт и сапун.
КоментариLAN_NEWS_24  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 957
Прочетено: 9970 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen