Палми28 март 2009

Арека - Dypsis lutescens

Създадено от gradinar
събота 28 март 2009 - 16:23:21

Dypsis_lutescens.JPG Dypsis_lutescens1.jpg Dypsis_lutescens2.jpg Dypsis_lutescens3.JPG Dypsis_lutescens4.jpg

dypsis_lutescens1.jpgСиноними : Chrysalidocarpus lutescens, Areca lutescens
Семейство: Палмови(Arecacea/Palmae)

Може да срещнете Dypsis lutescens често с име палма Арека, но може да я срещнете и под следните имена: жълта палма, палма пеперуда, тръстикова палма, златопера палма. Стъблата са стройни и групирани като кичур, понякога разклонени. В естествената си среда(Мадагаскар) растението може да достигне до 9-12 метра височина, която разбира се е непостижима в домашни условия. Ареката е популярна за домашно отглеждане заради добрата и адаптация към места с по-малко светлина. Расте бавно, и по-скоро пораства на ширина отколкото на височина. Понякога дори и при добро гледане, част от листо или цялото листо може да повехне. Не се тревожете, това е нормално. Често срещана практика при тази палма е тези листа да се режат. Не правете това с палмата си, защото води до спиране на растежа на това "клонче".

Ареката обича обилна но не и пряка светлина. Ако по листата започнат да се получават прогаряния, това е сигурен признак че трябва да преместите растенитето на по-слабо осветено място.

До две годишна възраст младите растения нямат перести листа. В родината си на височина могат да достигнат до 30 метра. Растат основно в долните по-сенчести нива на тропическата джунгла. Известни са над 50 вида коксови палми.
Коментари Виж ощеLAN_NEWS_24  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 1568
Прочетено: 13553 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen