Многогодишни тревисти растения11 юли 2008

Астра, Богородичка - Aster

Създадено от gradinar
петък 11 юли 2008 - 14:55:25

aster-alpinus-4642.jpg aster1.jpg Aster_conspicuus.jpg Aster_pyrenaeus_Lutetia.JPG Aster_Shrader_Smith.jpg
Aster___Pot.jpg pink-flower-aster.jpg

aster.jpg Тревисто едногодишно растение Астрата или Callistephus chinensis е известна повече като богородичка и димитровче. Формата на храста бива пирамидална, колоновидна и разклонена. Цъфти късно лято - септември и октомври. Цветовете са розово, червено, бяло, жълто и лилаво.
Едногодишните астри народът ни е нарекъл богородички, може би защото цъфтят най-обилно в началото на септември, когато се чества Рождество Богородично и майките на малки деца отиват в църквата за благослов с разкошни букети от тези красиви, непретенциозни, есенни цветя.
В Унгария те са символ на есента и името им означава есенна роза, а на гръцки "астра" е просто "звезда". И наистина със своите багри те оцветяват есента и създават празник за очите и душата.

Легендата разказва, че астрата е израсла от прашинка, паднала от звезда. И ако през нощта тихичко се притаиш в градината до тези разноцветни красавици, може би ще чуеш как те си шепнат, разговаряйки със своите сестри - звезди. Красивата легенда е родена в Европа, не без участието на астрономите, макар че цветето е дошло при нас от Изток.
Парижкият астроном Александър-Анри-Габриел Касини в младостта си изучавал науката за небесните тела, а останалата част от живота си посветил на ботаниката, занимавайки се със семейството на сложноцветните. През 1826 година той отделил от семейството на астрите (Asteraceae) новия род Callistephus chinensis, което в превод от древногръцки означава "прекрасен венец".
Коментари Виж ощеLAN_NEWS_24  изглед за печат

Автор: Михаил Петров
Преглеждания: 2094
Прочетено: 19001 пъти
Коментари чрез Facebook

Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на активен линк към източника е незаконно.
Copyright © 2007 cvetq.info. Всички права запазени.
Theme by Xen