Новина: : Глоксиния ( Каменно цвете ) - Gloxinia (Sinningia)
(Категория: Луковични и грудкови)
Публикувано от gradinar
петък 25 юли 2008 - 10:33:57

003664444-big.jpg 3528005805_p.jpg 60383824_Img1300.JPG amerika036wd7.jpg gloxinia1.jpg gloxinias.jpg gloxinia_726.jpg
Глоксинията произхожда от топлите, влажни гори на Бразилия, което се има предвид при нейното отглеждане, макар че има култивирани сортове, които са по-невзискателни. За да ви радва цяло лято с красивите си цветове, трябва да я разположите на светло, но не огрявано от силно слънце място. Най-добре на източен прозорец, може да се отглежда и на открито. Оптималната температура е 18-24 градуса. При температура под 10 градуса листата и цветовете й ще почернеят, а при по-висока от 27 градуса ще цъфти по-кратко.

Родина на глоксинията е Бразилия и за първи път е описана от ботаници в края на 1700 година. Цветето е кръстено на Бенджамин Петер Глоксин – немски писател ботаник. През 1825 била извършена прекласифицикация и глоксинията била поставена в род сининия (Sinningia). Родът бил кръстен на главния градинар на университета в Бон – Вилхелм Сининг. Този род включва много разнообразни растения, които представляват истинско съкровище за ценители. Видовете варират по размер – от миниатюрната S. Pulsilla, която може да се побере в напръстник, до гигантската S. Macropoda, която може да достигне до метър. Модерните видове са много различни от първоначалните растения, открити в джунглите на Бразилия.
Цветовете на глоксинията гледат нагоре, вместо да висят надолу, и са много разнообразни по големина и форма. Работата по днешните хибриди е насочена към производството на по-компактни растения. Новите култивирани видове Sinningia x hybrida са компактни и времето им на отглеждане е много по-кратко, цъфтят по-рано, а цветовете са по-малки от тези на култивираните S. Speciosa.Растението обича въздушната влажност, трябва да се полива редовно, но не е желателно прякото оросяване на листата и цветовете, тъй като ще изгният. След прецъфтяването поливането се намалява, докато листата изсъхнат, тесе отстраняват и саксията с грудката се поставя на хладно и тъмно място. В зимните месеци Глоксинията е в период на покой, като много рядко, един път в месеца се полива малко, за да не се сбръчка грудката. Още през февруари цветето се изнася на по-топло и светло място (вътре в помещение), и започва да се пробужда.
Вкъщи, глоксиниите предпочитат светли места, а през зимата биха се справили добре на южен или източен прозорец. През лятото, внимавайте, растението да не е изложено на директна слънчева светлина. Ако светлината не е достатъчна, цветните пъпки може и да не се отворят. Глоксиниите обичат топлината, като оптималната температура е 18 до 24 градуса. Ако температурата е под 10 градуса , листата и цветовете ще почернеят, а температура над 27 градуса ще скъси живота на растението, защото пъпките ще увехнат, и изобщо няма да цъфнат.
Както и африканската теменужка, поливайте глоксиниите с вода със стайна температура и по възможност не мокрете листата.В зависимост от сезона и условията вкъщи, растенията цъфтят от 2 до 6 седмици.
В началото били произвеждани само глоксинии, които цъфтели през пролетта, и били отгледани от грудки, засадени през есента или пролетта. В днешно време по-голямата част от продукцията е на базата на семена, което позволява засаждането им по всяко време на годината. Покълването е трудно и бавно, би могло да отнеме от 6 до 9 седмици. В зависимост от сезона и желания размер на растението, времето, за да се стигне до цъфтеж, от посяването на семената, е около 5 до 7 месеца.

Информация от форумаНовина от ЕНЦИКЛОПЕДИЯ ЦВЕТЯ
( http://www.cvetq.info/news.php?extend.78 )