Новина: : Хеба - Hebe
(Категория: Многогодишни тревисти растения)
Публикувано от gradinar
понеделник 17 май 2010 - 11:47:06

Hebe2.jpg Hebe-medium.JPG Hebe.JPG Hebe5.jpg Hebe4.jpg Hebe_Celine.jpg Hebe1.jpg Hebe3.jpg

Цъфтеж: юли-октомври
Семейство: Scrophulariaceae
Родина: Нова Зеландия

Името идва от гръцката митология. Хеба е била дъщеря на Зевс и Хера. Има над 100 вида от тези вечнозелени храстчета, които за съжаление не издържат на ниските зимни температури. Листата на хебата са месести и блестят. Цветовете са бели, виолетови или червени, като израстват на гроздове или класове.

Ако сте решили да си отглеждате хеба, трябва предварително да се запознаете с някои особености на това растение. Най-напред е добре да се ориентирате какво точно искате.Сред най-ефектните са Variegata и Inspiration. Variegata е сред най-едрите видове, има сивозелени листа и цветове в слонова кост. Inspiration пък примамва окото с жълтозелени листа и лилави цветове.

Място:
Хеба не е типично стайно растение. Най-добре се отглежда в неотоплявани помещения. Ако помещението е хладно, растението може спокойно да се изложи на пряка слънчева светлина. След цъфтежа растението си позволява зимна почивка. Поставя се на още по-хладно и много светло място при температура около 10°С.

Пръскане:
Не забравяйте да я пръскате редовно.

Поливане:
По време на растежа от пролетта до есента растението се полива редовно и много обилно.

Торене:
На всеки 14 дни се тори. Подгизването на пръстта в саксията му се отразява много зле. По време на зимната почивка може да трае повече време без вода.

Пресаждане:
При нужда растението се пресажда през пролетта в малко по-големи съдове с градинска пръст.

Размножаване:
Струва си да опитате да отгледате нов храст. През пролетта отрежете резници и ги засадете в песъклива почва при температура около 20°С. Резниците се развиват под полиетилен.

Съвет:
Презимувалите растения могат да се подрежат и през май да се изнесат в градината.Новина от ЕНЦИКЛОПЕДИЯ ЦВЕТЯ
( http://www.cvetq.info/news.php?extend.285 )