Новина: : Бутия - Butia
(Категория: Палми)
Публикувано от gradinar
събота 12 декември 2009 - 12:00:36


Butia_capitata.JPG Butia_capitata_1.JPG Butia_capitata_2.jpg Butia_capitata_3.jpg Butia_capitata_4.jpg Butia_capitata_5.jpg
butia_capitata_2.jpgРодината на Бутията - Butia (Cocos bonnetii или Cocos australis var. bonnetii) е Южна Бразилия.

Стволът е висок до 3 м и 50 см дебел, като към върха постепенно се стеснява. Листата са перести, сиво-свeтлозелени, дъгообразно извити, дълги до 2 метра. Малките листчета са твърди, мечовидни, дълги до 50 см и широки от 2,5 до 3 см в средната част на листа. Листата се появяват от пролетта до месец септември и живеят до 5 години. Дръжката на листа е дълга 50-65 см. Съцветието е 1-1,2 м дълго, а покривалото на съцветието 80-90 см. Плодовете са кръгли, 2 см в диаметър, консумират се - околоплодникът е сочен, кисело-сладък, жълт на цвят.

Палми от вида Бутия могат да бъдат намерени в няколко Скандинавски градини. Растението иска мека зима, но успява да оцелее и при  твърде ниски температури (до -10 ° C).  . Но замръзването  през дълъг период от време, може да се окаже проблем.Бутията е палма, която показва  голямо разнообразие в цвета на листата. Те могат да преобладават  от светло зелено до сиво. Причината за различията в цвета не е била надлежно документирана, но светлинните условия са вероятният фактор. Малко екземпляри  достигат 5 метра височина.

Бутията може да има малки жълти плодове. Плодовете са ядливи!

Влажност:
Бутията изисква  райони с висока влажност,  макар че е родена в сухите степи на Южна Америка. Расте с  желание в Британска Колумбия и Англия, които са известни с не безводни условия.

Светлина:
Бутията изисква светло, слънчево изложение.

Почва:
Расте най-добре в почви,  където пясъкът е доминиращ.

Поливане:
През лятото трябва да се полива обилно, а през зимата - умерено.

Температура:
Температурата през зимата не трябва да пада под 8ºС.

Пресаждане:
Пресажда се в средно тежка почвена смес.

Размножаване:
Размножава се чрез семена.Новина от ЕНЦИКЛОПЕДИЯ ЦВЕТЯ
( http://www.cvetq.info/news.php?extend.270 )