РекламаДруги цветя

Столетник - Agave americanaРаздел: Кактуси

събота 19 юли 2008 - 10:55:49

Снимки. За преглед на снимките натисни върху тях!

245497097vdLgqK_fs.jpg 76110387BxTgSX_fs.jpg Agave_americana.jpg Agave_americana_mideo-picta_alba.JPG Agave_americana_variegata.jpg PA041469.JPG

agave_picta.jpgДо появата на 8-метровото съцветие минават 30-40 години. След това растението умира, като междувременно си е осигурило богато потомство. Освен чисто зеления вид има сортове с жълти или кремавобели ивици, или такива ленти по ръба на листата. Дори в голям съд дебелите месести листа може да достигнат дължина над един метър.

Освен широко разпространения зелен вид, се среща и сорт с жълти или кремавобели ивици. Листата му са месести и сочни, като към края се заострят като игли. На цвят са светлозелени с жълти ивици по края и червени върхове. Основните видове на растението са Agave bovicornuta и Agave parryi. Първото е родом от Мексико и е два пъти по-малко от по-популярния си събрат.

Вирее в смес от глинеста градинска пръст и пясък. Нужда е се от голяма саксия и много слънце. Пресажда се на пролет на всеки 4 години. Полива се умерено.
Родина му е Мексико, вирее в тропиците, субтропиците и Средиземноморието. Слънцелюбиво и влаголюбиво. Неприспособимост към домашно отглеждане, тъй като обича големите пространства.
Размножава се чрез семена и чрез малки коренови издънки. Издънките се изрязват, остава се да позасъхне отрязъка и се засажда в песъчлива почва.
Субстрат: Смес от 2 части глинеста градинска пръст и 1 част оптимална пръст и пясък.
Поливане, торене: Полива се умерено. В периода на израстване се подхранва най-много 1-2 пъти с тор за кактуси. Честото подхранване води до прекалено израстване.
Други грижи: Няма.
Презимуване: На светло при 5"С. При необходимост се пресажда през пролетта.
Вредители, болести: Щитоносни въшки и щитоносни въшки псевдококциди.
Съвети за оформление: Солитерно растение.
Предупреждение: Дългите листа завършват с твърди и остри като игла върхове, на които може да се нараните тежко. Ето защо при прибиране и изнасяне по върховете на листата се поставят коркови тапи. Ако мястото ви е ограничено или наоколо играят деца, по-добре е да се лишите от този вид агаве.

Преглеждания: 15249
Раздел: Кактуси

изглед за печат създай pdf с тази новина
Напиши коментар: 3


Още

Заглавие

Здравей

Търсене ЕНЦИКЛОПЕДИЯ ЦВЕТЯ

Translate This Page

Други съвети

Реклама

Последни коментари

Брояч

RSS Публикации

НАШИТЕ ПРИЯТЕЛИ

Големи Приятели

Tags