|
Форум за цветя. Можете да получите всякакви съвети за отглеждането на цветя. Енциклопедия цветя - форум
РАЗМЯНА НА ЦВЕТЯ
от svetlozelen » 01 Авг 2009, 21:20
Много от растенията ,които растат в градината са билки в истинския смисъл на думата. Билките ,които имам и отглеждам, са изброени по-долу с кратки инструкции за отглеждането им. Вероятно за неопитни градинари, както и тези, които още не са имали удоволствието от отглеждането на тези растения ще е интересно да дам няколко съвета да се започне от една малка билкова градина-защо не и малка билкова градина на закрито,в кухнята например,на една ръка разстояние! Биха били добро допълнение към салатите,ястията,за ароматизиране на плодов оцет. Билките може да се използват за гарнитура в пресни салати от зеленчуци, или да добавите и ароматизирате към меса и яхнии като в този случай, трябва само да отщипем няколко листа, когато искаме. Ако не се отглеждат за употреба при готвене, билките имат стойност на приятна ароматна зеленина и някои от тях се аранжират и повишават красотата на цветята. Билки от семена: BASIL, босилек (Ocimum basilicum) Има сортове с пъстри,зелени червени листа.Засяват се директно в градината нач. на май и обикновено поникват за 7-10 дни. Използва се, за да ароматизираме доматен сок и доматени пасти. Пореч (Borago officinalis) Това е розовичък храст, обича северно изложение и е едногодишен. Чивес,праз (Allium scboenoprasum) Това е многогодишно растение от луковици.То наистина много лесно се отглежда от семена. . Дори по време на продължително засушаване расте много добре. Вече има и саксийни сортове,които растат на слънчев прозорец през зимата. Копър (Anethum graveolens) Това е лесно за отглеждане многогодишно с перушинеста зеленина. Цветовете са мънички и бледо жълти Лавандула (Lavandula). С успех се размножава и със семена,но четири седмици предварително се охлаждат преди да се засеят в парника, поникване- на 14 ден.Трайни цветове,със сива зеленина , които се използват за сушени парфюми на бельо, както и за пликчета.Суши се лесно. Риган,майорана(Majorana hortensis). Добавя деликатен аромат към агнешко, риба, салати и супи. Мента (Mentha spicata)Жилава,трайна ,с различни аромати-лимон,ягода,ябълка и т.н.разпространявасе със столони/корени. Хубаво е да се използва за ментово мляко,джулепи, лимонада и други плодови напитки. Градински чай (Saivia officinalis) Това е често отглеждано в градините растение с красива зеленина и шпайкове на синкав цветя. Добра билка и подправка за пилешко, пуешко, свинско и за колбаси. Чубрица, лятна (Satureja bortensis) Сусам (Sesamum orientale) Тази билка е с белезникави цветни листа и наситено розови цветове. Семената се използват за овкусяване на хлябове, крекери и бисквити. Мащерка/Thimus vulgaris/-Лесно се отглежда от семена, засети с поникването на закрито в 21 до 30 дни. Мащеркатa се използва за подправка на супи и птици .
-
svetlozelen
- Експерт
-
- Мнения: 107
- Регистриран на: 02 Фев 2009, 12:53
-
от Areka » 01 Авг 2009, 22:48
svetlozelen, добра информация и полезна, за която благодаря! За останалите долу-горе съм наясно, но не съм запозната с тези два вида, които споменаваш: Пореч (Borago officinalis), Чивес,праз (Allium scboenoprasum). Освен начина на отглеждане би ли споменал нещо повече за приложението им?
-
Areka
- Средно цветенце
-
- Мнения: 227
- Регистриран на: 07 Юни 2009, 02:36
от DarinaN » 01 Авг 2009, 22:51
страхотна тема и част от любимите ми растения. освен че се старая да събера по - голямо разнообразие от билки в градината, днес ето какво се случи : реших да "облагородя\4 родителите си с по едно от така нашумялото напоследък "мохито". елементарно - имах нужда само от лимони, тъй като моите засега са зелени. всичко останало набрах от градината, дори експеримантирах - вместо джоджен, койно не знам защо липсва между подправките на майка ми /???/ сложим мента и маточина. уверявам ви, че се получи добър коктейл. същото използвах и за моята цитронада / имам проблеми с алкохола / и ми хареса. дори си взех за в къщи. поколебах се само за градинския чай. а като прочетох статията вече знам какво още да правя с него поздравления
-
DarinaN
- Напредващи
-
- Мнения: 418
- Регистриран на: 11 Май 2009, 15:17
- Местоположение: Пловдив
от svetlozelen » 01 Авг 2009, 23:07
Пореч Листата имат вкус на прясна краставица и се използват за салати и супи. По-известна готварска рецепта е т.н. Зелен сос,който се прави от седем билки: магданоз, керевиз, салатен лук, кресон, киселец, разваленка(Sanguisorba) и пореч. Цветовете, имат сладък, подобен на мед вкус и често се използват за декорация на десерти. Замразени в ледени кубчета, цветовете стават екзотични охладители на напитки.Като билка съдържа масло,което регулира метаболизма и хормоналната състема на човека и се счита от много хора за добро средство срещу предменструален синдром. Поречът облекчава и лекува настинки, бронхити и инфекции на дихателните пътища благодарение на противовъзпалителните си качества. Чивес-(извинявам се за грешката,че го харекох праз) Всъщност си е див чесън Цветовете на дивия чесън (Allium schoenoprasum L.) са , тъмновиолетови. Приятният им цвят и гъстото разположение на цветоносните стъбла събужда интерес към това растение и като декоративно, като бордюр около цветни лехи, както практикуват любителите градинари в много страни. Измежду всички лукови култури дивият чесън (сибирски лук) се смята за най-ценен при приготвянето на супи и салати. Неговите хранителни достойнства се засилват и от високото му съдържание на витамини, минерални соли и етерични масла. По тази причина напоследък са разработени и са внедрени различни системи за форсирано производство в слабо отоплявани оранжерии и тунели.
-
svetlozelen
- Експерт
-
- Мнения: 107
- Регистриран на: 02 Фев 2009, 12:53
-
от Areka » 01 Авг 2009, 23:16
Мерси много за бързия отговор! За "Чивеса", четох някъде, че е добро съчетание с магданоз и не е добре да се подлага на топлинна обработка. Други подобни комбинации за препоръка?
Последна промяна Areka на 01 Авг 2009, 23:20, променена общо 1 път
-
Areka
- Средно цветенце
-
- Мнения: 227
- Регистриран на: 07 Юни 2009, 02:36
от DarinaN » 01 Авг 2009, 23:19
сибирски лук съм виждала, но пореч откъде може да се намери ?
-
DarinaN
- Напредващи
-
- Мнения: 418
- Регистриран на: 11 Май 2009, 15:17
- Местоположение: Пловдив
от svetlozelen » 01 Авг 2009, 23:27
Лично аз сибирският лук си го ползвам вместо обикновения лук или чесън.Поречът съм си го култивирала от диво състояние,но има и хора които предлагат семена от него и от други билки...---- Продавам семена от бораго /пореч/, бяла комунига и фацелия! Телефон: 0898974054, email: ddolnorqhov@abv.bg
-
svetlozelen
- Експерт
-
- Мнения: 107
- Регистриран на: 02 Фев 2009, 12:53
-
от svetlozelen » 01 Авг 2009, 23:46
svetlozelen написа:Лично аз сибирският лук си го ползвам вместо обикновения лук или чесън.Поречът съм си го култивирала от диво състояние,но има и хора които предлагат семена от него и от други билки...---- Продавам семена от бораго /пореч/, бяла комунига и фацелия! Телефон: 0898974054, email: ddolnorqhov@abv.bg
Ето и още инфо от "флауерс нет инфо": "Дивият чесън действа добре и на стомашно-чревния тракт – при остри и хронични разстройства, запек. Премахва глистите, намалява сърдечните смущения, безсънието, оплакванията от атеросклероза и високото кръвно налягане като натиск в главата и виене на свят. Виното от див чесън е много полезно за стари хора, страдащи от затлачени храчки в гърдите и от затруднено дишане. Приготвя се по следния начин: шепа нарязани на дребно листа се слагат да поврят в 250 мл бяло вино. Подслажда се на вкус с мед. Пие се всеки ден бавно, на глътки. Силна памет и забавяне на атеросклероза – ракия от див чесън. По 10 капки на ден. Със сока му може да намажете трудно зарастващи рани. Пресно употребените листа помагат и за пречистване на бъбреците и пикочния мехур. Той е изключително ценно кръвопречистващо средство. Можете да го консумирате като подправка (както питомния му събрат) – в супи, сосове, салати и месни ястия."
-
svetlozelen
- Експерт
-
- Мнения: 107
- Регистриран на: 02 Фев 2009, 12:53
-
от Areka » 01 Авг 2009, 23:53
А босилека, какво приложение намира при вас, интересно ми е да знам? Аз го ползвам за месните ястия основно и салати. Но резултата за месо специално е бомбастичен, вкусът който придава е велик. Естествено без да се прекалява, защото горчивината инък няма махане.
-
Areka
- Средно цветенце
-
- Мнения: 227
- Регистриран на: 07 Юни 2009, 02:36
от DarinaN » 01 Авг 2009, 23:56
много е добър и за подправа на яхния от картофи - дори постна.
-
DarinaN
- Напредващи
-
- Мнения: 418
- Регистриран на: 11 Май 2009, 15:17
- Местоположение: Пловдив
Подобни теми
Назад към ОЗЕЛЕНЯВАНЕ И ПОДДРЪЖКА
Кой е на линия
Регистрирани потребители: Google [Bot], okdepuguze, ukimzif
|
|