Ако искате да научите нещо друго за това изключително растение, което издирвам, ето какво събрах от тук-от там. Информация за него макар и трудно може да се намери за разлика от самото растение:
БАБАКО (Carica Pentagona). Освен, че е красиво, e екзотично и полезно.
Снимки:
_
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Бабако или Планинската папая (Carica Pentagona) е Вид от рода Папая (Carica). Единствено е разпространо в природата на Еквадор. То е естествено хибрид, получил се преди векове, между два вида папая - Carica pubescerus и Carica stipulara, които също се срещат в централните и южни високопланински части на Еквадор. Бабако е било познато и се е култивирало на Американския континент още преди навлизането на европейците там.
Растението представлява 3 м високо дръвче, с характерните за рода големи дланевидни листа на дълги дръжки, радиално разполагащи се към стъблото. Стъблото е право, с мека дървесина. Цветовете са единични и се образуват в основата на листата. Всички те са женски, което обяснява партеногенетичното образуване на плода. Затова за разлика от познатата ни обикновена папая в него няма семена. На едно дърво за една година узряват от 25 до 100 плода със средно тегло от 2 кг всеки. Развитието им е от 8 до 10 месеца. Имат петстенна форма, дължина 25-30 см и ширина 5 см. В началото са зелени на цвят. Образуват се на дълги дръжки и с нарастването и уголемяването си се накланят към стъблото и така остават до пълното си узряване. Самият плод е доста тежък и може да отчупи клона, ако там са се събрали повече плодове. Те трябват да бъдат откъснати при първи признаци на жълтеникав отенък. Те ще узреят постопенно и имат дълъг срок на годност до един месец. Плодът е готов да се яде, когато е равномерно жълт. Зрелите плодове са с гладка, жълта на цвят и тънка ядлива кора. Месестата им част също е жълта, много сочна, богата на витамин A и C и с ниско съдържание на захар. Притежава уникален аромат, носещ нещо от вкуса на ягода, ананас, банан и папая. Съдържа и голямо количество папаин, растителен ензим близък по структура до пепсина, съдържащ се в нашия стомашен сок. Тези ценни ензими се съдържат най-много в кожицата. Поради това действа лечебно при храносмилателни проблеми, като подпомага храсосмилането на белтъчините и неутрализира стомашните киселини. Структурата на златния плод е лека и освежаваща, могат да бъдат направени напитки утоляващи жаждата. Вкусът може да се подправя с лимон, лайм, портокал, канела, индийско орехче и други подправки. Наричат още бабако и шампанов плод, защото при пускане на парченца от него в чаша с вода се предизвиква силно отделяна на мехурчета газ, които газират течността.
----------------------Употреба----------------------: в свеж вид плодът има дълга трайност - без охлаждане може да се запази до 4 седмици. Може да се консумира пресен, обелен или заедно с тънката си кора, нарязан на парчета. Късчета от него могат да се прибавят към плодови салати или разбити с мед от тях да се направи бърза и вкусна напитка. Добре се съчетава със сладолед, студено кисело мляко или млечен шейк, а може да се използва заедно с други плодове и като плънка на екзотичен пай.
През зимните месеци плодът може да се открие и по нашите пазари за екзотични плодове.
----------------------Размножаване----------------------: тъй като растението не дава семена, размножаването му става само вегетативно - чрез резници. Те се поставят за вкореняване след третиране с фунгицид и вкоренител във влажен пясък. Резникът е готов за засаждане в постоянен съд след като от първата поява на корени и първите листа израсне на височина около 18 см. 15 месеца по-късно растението може да започне да плодоноси. Бабакото е по-толерантно на студ от папаята. То ще издържи на температура до около 28 градуса по фаренхайт (-3 градуса C). Може да загуби част от листата си при леко замръзване.
Отглеждане в плантации с търговска цел: днес освен в Еквадор, бабако се отглежда на открито в плантации и в Нова Зеландия, където растението е пренесено отдавна. А в оранжерии, също с търговска цел се отглежда в Израел.
----------------------Отглеждане в домашни условия----------------------
В нашите условия това растение не може да се отглежда на открито. То е идеално за отглеждане като контейнерна култура в неотопляеми оранжерии. В естествените си местообитания расте добре в прохладен субтропичен климат. Почвата му трябва да е богата на хранителни вещества, лека и отцедлива. Добре му се отразява наторяване с угнил птичи тор и регулярно поливане. Лятото бабакото обича топло, слънчево и защитено от течения място.
_______
За такова растение с такива съблазнителни плодове и лесно за отглеждане е странно и чудно, че е толкова трудно да се намери.
Ако някой знае дали го има в България въобще да се обади.