от Алпина » 10 Май 2009, 20:49
Освен декоративната версия на вигната, има зеленчукова такава. Ще трябва да поровя за латинското име на видовете. Едната вигна е позната под името аспержов боб, консумира се зелена като зелен боб, шушулките са много дълги - достигат до 60 см. Има и още една вигна, която се отглежда за зрял боб и в миналото е била доста разпространена под името папуда. Бобът е малко безвкусен сам по себе си и трябва като лещата да се готви с доста подправки и съпътстващи зеленчуци. Увира бързо, без да се разварява, което го прави подходящ за салати. Смята се за най-лесносмилаемата бобова култура, в сравнение с всички останали. Познат е в Санданско и Петричко, където и днес се отглежда и използва за храна. Доста по-топлолюбив е от останалите бобови и в Софийско дава слаба реколта поради по-късата вегетация.