РекламаДруги цветя

Кала (Зантедехия) - Zantedeschia aethiopica (Calla)Раздел: Луковични и грудкови

четвъртък 16 юли 2009 - 21:58:46

Снимки. За преглед на снимките натисни върху тях!


Zantedeschia_aethiopica.jpg Zantedeschia_aethiopica1.jpg Zantedeschia_aethiopica2.jpg Zantedeschia_aethiopica3.JPG Zantedeschia_aethiopica4.jpg Zantedeschia_aethiopica5.JPG Zantedeschia_aethiopica7.jpg Zantedeschia_aethiopica_01_arum_or_calla_lily.JPG

zantedeschia_aethiopica3.jpgКалата се отглежда лесно почти в целия свят. Има два вида кала. Първата е вечнозелената Zantedeschia Aethiopica (която включва Hercules, White Giant, Spotted Leaf, Aethiopica и др.). Втовирия вид са цветните хибриди, които често са наричани мини кали.

Отглеждане на вечнозелената Zantedeschia Aethiopica:

Произход: Родина на растението е Южна Африка.

Място: Най-подходящо за нея място е слънчево или шарената сянка. Ако го сложите на сянка, то ще загине. Лятно време го изнесете на открито, но далеч от течение и дъжд. Когато приключи цъвтежа (в периода на покой), калата се поставя на светло и сравнително прохладно място. Преместете я отново на светло и топло през декември, за да може да цъфти добре.Температура: Не е желателно (и не харесва) температури под 10 градуса.

Почва: Растението обича богата, добре отцеждаща се почва. Най-подходяща е черноземната пръст.

Поливане: След като спре да цъфти, растението почти не се полива. Слагайте му вода колкото да не засъхне пръстта. В края на октомври или началото на декември обаче растението започва да се полива обилно.

Торене: Когато е в покой не се тори. От декември се подхранва веднъж седмично, но преди поливането.

Размножаване: Zantedeschia Aethiopica много лесно се отглежда от семена или деление.
Семената по принцип се посяват пролетно време. Взимайте семената от растението, чак когато вътрешността на цвета е станала жълта на цвят и е омекнала. Отстранете месото и извадете семената, след което ги исушете. Семената се поставят в почва и се покриват, но не плътно.Не трябва да се поставят на гъсто, защото се нуждаят от повече място за образуване на корените.
Размножава се и чрез резници, но само когато растението е в активна фаза. Отрежете с остър нож или ножица. Поставете отрязъците на около 5 см.в големи сандъчета или саксии. Препорачително е да не засаждате растения с различен цвят на едно място, тъй като по принцип те цъфтят по различно време.
В градината се засаждат на място с шарена сянка.Вирее и на сянка, примерно под дървета, но в този случай цъфтежът ще е ограничен.

Болести по калата
Калата рядко се напада от вредители. Понякога има подобни на листна въшка буболечки върху очите, но те лесно се избърсват.

Калата най-много страда от мекото гниене и ервинията. Ервинията е често срещан в почвата организъм, който атакува, ако калата загние. Има две причини поради която Калата загнива:
1. ако я преполеете
2. стрес при претопляне на корените.

Мекото гниене е ужасно. При изкопаване на грудките, те миришат ужасно и са меки и кашави.

Препоръчваме да изхвърлите заболелите грудки, за да не се заразят останалите. Понякога грудката може да бъде спасена. Извадете я и я изплакнете със силната струя на градински маркуч докато отмиете изгнилите части. Можете също така да изрежете изгнилото. Оваляйте във фунгицид и изсушете грудката докато оголените зони се покрият с кора и станат твърди. Ако още има меки зони, изрежете ги и повторете процедурата. Докато има „око”, има шанс да спасите грудката. Изсъхне ли грудката напълно и се втвърди, можете да я посадите отново. Не поливате докато не поникнат листа. Ако е есен, направо съхранете грудката за да я посадите през пролетта.

В случай, че гниенето атакува градинска зона, може да засегне всички грудки. Нормално изглежда да спрете поливането, но но това е грешно! Ако е горещо, незасегнатите грудки може да се стресират от прегряване и също да се подадат на заразата.

Спазвайте следното
Много обича слънцето.
Почвана трябва да е мокра.
Влажност на въздуха трябва да е висока.
Подхранване: По време на растежа.


Раздел: Луковични и грудковиизглед за печат LAN_NEWS_24
Напиши коментар: 9
calla zantedeschia   zantedeschia aethiopica   hercules   giant   


Коментари

Пусни коментар

Още

Заглавие

Здравей

Търсене ЕНЦИКЛОПЕДИЯ ЦВЕТЯ

Translate This Page

Други съвети

Реклама

Последни коментари

Брояч

RSS Публикации

НАШИТЕ ПРИЯТЕЛИ

Големи Приятели

Tags